Павлова: Грижим се за колите си, а за имотите си?

Няма гаранция за мостовете при нов трус, каза министърът

6884 ~ 2 мин. четене

"За мен най-важното след трусовете беше, че няма жертви. Щетите са само материални, това е поправимо". Това заяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, в интервю за бТВ, „Нека говорят... с Росен Петров”.

Попитана дали правителството си прави ПР с случващите се бедствия в страната, Павлова пожела да не обсъжда тази тема. „Моята цел беше да успокоим хората, да поговорим с тях и да видим какви са им проблемите”, добави министърката.

Попитана за идеята й да се замислим за собствеността си и да застраховаме домовете си от подобен тип бедствия, Лиляна Павлова коментира, че правителството е редно да обсъди какви са начините в тази посока. "Трябва да се създаде такъв механизъм, че хората да се грижат за своята суверенна собственост. Не съм казвала, че ще заставим гражданите да застраховат имотите си", категорична беше Павлова. „Безспорно всеки собственик трябва да се грижи за собствеността си, но там, където има социално слаби хора, държавата ще помага. Трябва обаче да сме наясно, че държавата невинаги може да помогне. Вчера тя заяви, че всяка сграда трябва да има застраховка и технически паспорт.

Министърката запита: „Застраховаме колите си, плащаме си „Гражданска отговорност” и автокаско, а жилищата ни?”

"Ние искаме да обсъдим какъв е чуждият опит и какви са начините и механизмите за застраховане на домовете. До сряда ще мислим и ще предлагаме механизми, а не решения", допълни регионалният министър.

Тя беше категорична, че мостовете и виадуктите са строени преди 30-40 години и конструктивно те не са поддържани. Ремонтите са аварийни, спешни и неотложни. "Поканихме екипи от тези, които са ги строили и наблюдавали, от ВИАС и нито един от тях не пожела да се подпише под твърдението: Утре няма да паднат", каза Павлова. "Ако утре има земетресение, никой не гарантира, че те няма да бъдат компрометирани", допълни тя. Реконструкцията може да отнеме около година и движението може да бъде ограничено.Подкрепи Economic.bg