Павлова: Санирането ще спести 50 лв. месечно

Министърът на регионалното развитие и благоустройството заяви, че няма проблем със строителството на пътищата

"50 лева на месец може да спести едно домакинство, ако санира жилището си". Това изчисли в предаването "Седмицата" по Дарик радио министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова.

Тя припомни, че семействата, които нямат възможност да доплатят за саниране на апартамента си, могат да теглят кредит на преференциални цени. Домакинствата трябва да осигурят между 30% и 50%, за да санират жилището си, което средно излиза около 5000 лева.

"Като се замислите, в дългосрочен план не е много, защото спестяванията са огромни. Вместо 100 лв., която си плащал досега за парно, спестяванията са между 30 и 60%. Ние имаме 50 направени сгради по демонстрационни проекти. Там имаме опита как съседи събират пари и плащат за тези, които нямат възможност или децата на по-възрастните хора идват да се включат в процеса", обясни Павлова и допълни: "Сгради, проектирани 1999 г., сгради над 3 етажа, над 6 домакинства, които да живеят в тази сграда, 60% от сградата да се ползва за жилищни нужди. Това е условието да платим ние 50% от санирането и на 100% проджектмениджмънта. Може сдружението на собствениците да е получател на заема, може и индивидуални заеми. Условията са за 8-годишен заем от 2500 лева за едно домакинство, което е по 34 лева на месец".

Министърът на регионалното развитие и благоустройството заяви също, че няма проблем със строителството на пътищата, дори качеството на изпълнение на проектите било повишено. Павлова припомни, че преди дни беше изцяло премахната положената близо километър пътна настилка с некачествен асфалт на лот 3 от автомагистрала "Тракия", в отсечката от Ямбол до Карнобат.

Лиляна Павлова отрече, че предсрочно ще се режат ленти на магистрали и ремонтирани пътища. "Всичко се прави за доброто на хората", обясни тя. "Не ми се иска да генерализираме за това, че някои се опитват да шикалкавят, други са съвестни и си изпълняват качествено работата. Нямаме проблем с качеството в момента, защото сме повишили контрола, променили сме го. Лабораторията на АПИ денонощно работи в регионите, спят на палатки", каза Павлова. Тя бе категорична, че няма да се прави компромис нито с качеството, нито със срока на проектите.

Строителният министър припомни, че до края на другия месец ще бъде пусната за движение Южната дъга на софийското Околовръстно шосе.

Коментари: 0