Пазарите в очакване на новини от Фед

Добрите данни за щатската икономика и санкциите срещу Русия определяха настренията днес

Пазарите в очакване на новини от Фед
204 ~ 2 мин. четене
Автор: Стилиян Гребеничарски

След като 78 компании от индекса S&P 500 публикуваха печалби над очакваните от анализаторите, пазарите насочиха вниманието си към геополитиката и събранието на Федералния резерв, пише Bloomberg.

Прогнозите са, че в края на двудневната среща на централните банкери в САЩ ще има решение за ново свиване на монетарните стимули и очертаване на план за плавно повишаване на лихвените равнища. В същото време, наложените от Европейския съюз (ЕС) и САЩ нови санкции срещу Русия, породени от конфликта в Източна Украйна, се възприеха разнопосочно от инвеститорите.

Пазарните играчи в Русия отчетоха санкциите като „по-леки” от очакванията, което изстреля местния индекс Micex с 2%, а рублата възстанови позиции спрямо долара за първи път от пет дни. Въпреки че американските рестрикции се разпростряха до нови три банки и държавната корабостроителна компания, най-големият кредитор във Федерацията, Сбербанк, остана незасегнат.

Към 16ч. българско време френският CAC 40 и британският FTSE 100 отстъпват с 0,18 и 0,13%, а бенчмарковият индекс за Германия DAX остава без съществена промяна. Фючърсите върху S&P 500 поскъпнаха с 0,2, водени от 25% скок в акциите на Twitter в началото на търговията.

На фона на друга конфликтна точка – Либия, петролът сорт Брент поевтиня с 0,1% до 107,61 щатски долара за барел (16ч. българско време), а лекият суров петрол добави 0,4% към стойността си до 101,37 долара за барел.

Златото се търгуваше с леки колебания, след като вчера отстъпи от едноседмичния си връх. Инвеститорите претегляха геополитическите рискове от една страна и добрите очаквания за икономиката на САЩ, от друга. Изявленията на председателя на Фед Джанет Йелън, че покачването на лихвените равнища може да дойде по-скоро и в по-голям мащаб от предполаганото, притиснаха стойността на ценния метал. Преди това той бе поскъпнал с над 8%, главно поради нестабилността Украйна и Близкия Изток. Цената на една тройунция на спот пазара се придържаше към 1 301 щатски долара.

Среброто добави 0,5% до 20,68 долара за тройунция, алуминият поскъпна с 0,3%.

Еврото потъна до осеммесечно дъно спрямо долара след данните за забавената инфлация в Германия и по-големия от очакваното ръст в американската икономика. Доларът достигна четиримесечен връх спрямо кошница от 10 основни валути. Паричните единици на основните развиващи се страни отстъпиха за пети пореден ден.

Подкрепи Economic.bg