Печалбата на BNP Paribas намаля с 45%

Положителният резултат обаче се оказа над прогнозата на анализаторите

96 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Печалбата на най-голямата френска банка - BNP Paribas SA, се е понижила с 45% през първото тримесечие. Нетният положителен финансов резултат на финансовата институция в края на март 2013 г. се свива до 1.58 млрд. евро (2.06 млрд. долара). За съпоставимия период на миналата година печалбата на BNP Paribas беше 2.87 млрд. евро, се казва в изявление на базираната в Париж банка, цитирано от Bloomberg.

Въпреки спада, печалбата на финансовата институция се оказа по-висока от очакванията на 11 анализатори, които в анкета на Bloomberg прогнозираха положителен резултат от 1.34 млрд. евро. Високата печалба миналата година се дължеше на продажбата на дял в Klepierre SA - вторият по големина европейски оператор на търговски центрове от типа mall.

Печалбата преди данъци от корпоративното и инвестиционно банките на Paribas намалява до 806 млн. евро, а в края на март миналата година беше 1.16 млрд. евро. Прогнозата на икономистите беше от положителният резултат от тези два сегмента да е по-висок - 877 млн. евро.

През февруари BNP Paribas обяви, че планира да наеме 1300 души през следващите три години в Азиатско-тихоокеанския регион.

За последните 12 месеца книжата на френската банка са се повишили с 43%, което дава на BNP Paribas пазарна капитализация от 53 млрд. евро.

Подкрепи Economic.bg