Печалбата на Microsoft падна с 22%

Технологичната компания е спечелила чисто едва 4.47 млрд. долара през третото тримесечие

80 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Чистата печалба на технологичната компания Microsoft падна с 22% на годишна база през третото тримесечие. От там  отчитат слаби продажби на операционната си система Windows 7, което се обяснява с очакванията на потребителите да се сдобият директно с най-новите продукти - Windows 8 и Office 2013.

Положителният финансов резултат на компанията за тримесечието е паднал до 4.47 млрд. долара от 5.74 млрд. долара година по-рано. Общите продажби също намаляват с 8% до 16.01 млрд. долара. Анализаторите очакваха поне 16.4 млрд. долара от продажби.

Резултатите изненадаха инвеститорите, които подцениха общият спад на продажбите при персоналните компютри. От IHS iSuppli обявиха във вторник, че продажбите на персонални компютри (PC) в глобален мащаб ще намалеят с 1.2% през 2012 г. Това не се е случвало през последните 11 години.

"Макроикономическите показатели със сигурност се влошават и нито една технологична компания не е имунизирана", коментира Трип Чоудри, анализатор в Global Equities Research.

По-рано през седмицата Intel обяви, че печалбата през третото тримесечие е намаляла с 14%  на годишна база. Вчера от AMD също обявиха, че печалбата им за тримесечието ще бъде по-малка от очакваното, а приходите ще паднат с 9% на годишна база.

"Не мога да контролирам макроикономическата обстановка, но има огромна възможност за бум на продажбите", коментира главният финансов директор Питър Клейн. "Има търсене на новите завладяващи устройства и на технологиите свързани с облачните услуги. Това е всичко, което може да предостави Windows 8", добавя той.

Подкрепи Economic.bg