Печалбата на Nissan не оправда очакванията

Продажбите на компанията в Китай намаляват заради териториалния спор с Япония

3593 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Заради спад на продажбите в Китай, Nissan Motor Co, вторият по големина производител на автомобили в Япония, отчете печалба за последното тримесечие на 2012 г., която е под прогнозите на анализаторите, пише Bloomberg.

За тримесечието приключило на 31 декември, нетният положителен финансов резултат на автомобилната корпорация се понижи с 35% до 54.1 млрд. йени (581 млн. долара), се казва в изявление на базираната в Йокохама, Япония компания. Година по-рано печалбата на Nissan беше 82.7 млрд. йени. Прогнозата на анализаторите беше за печалба от 59.7 млрд. йени.

Резултатите ни показват, че териториалния спор между Китай и Япония изтрива ползите за Nissan от по-слабата йена, коментира главният изпълнителен директор на компанията Карлос Гос. Автомобилният производител пострада, след като продажбите на новата Altima, бестселърът на Nissan в САЩ, изостават за сметка на моделите Camry и Accord, произвеждани от конкурентите Toyota Motor Corp и Honda Motor Co.

Книжата на Nissan се понижиха с 0.6% до 987 йени за акция преди обявяването на финансовите резултати. От началото на 2013 г. цената им се е повишила с 22%. Японският индекс на сините чипове Nikkei 225 е добавил 7.3%.

Подкрепи Economic.bg