Петролът се повиши до 5-седмичен връх

Възходящото движение на суровината беше подкрепено от добри данни за поръчките на стоки с дълготрайна употреба в САЩ

108 ~ 1 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Американският лек суров петрол West Texas Intermediate (WTI) се повиши до най-високото си ниво от почти 5 седмици. Възходящото движение на суровината беше подкрепено от данни, които показа, че поръчките на стоки с дълготрайна употреба в САЩ са се увеличили повече от очакванията на анализатори, съобщи Bloomberg. След поредния ръст WTI намали преднината на европейския сорт "Брент" до най-ниското ниво от юли 2012 г. насам.

Фючърсите на щатския петрол с доставка през  май се повишиха за трети пореден ден, като днешният ръст от 54 цента, или 0.6%, изстреля цената до 95.35 долара за барел. Преди това цената на суровината беше достигнала 95.88 долара за барел, което е най-високата стойност от 20 февруари насам. От началото на 2013 г. цената се е повишила с 3.8%.

На базираната в Лондон ICE Futures Europe exchange сортът "Брент" с доставка през май добави 1% към стойността си до 108.18 за барел. Премията на европейския сорт спрямо американския се сви до 12.52 долара за барел - най-ниската стойност от 5 юли насам.

Подкрепи Economic.bg