Планът "Орешарски" предвижда 500 млн. лв. кредити за бизнеса

Плоският данък няма да отпадне

Автор: Атанас Христов

Българските предприятия ще могат да разчитат на кредити за 500 млн. лв., предвижда планът "Орешарски". Проектът ще бъде представен в Народното събрание във вторник, 21 май, като се очаква днес, 20 май, стратегията с приоритетите да бъде одобрена и от пленума на БСП, пише "Стандарт".

Малките и средните предприятия (МСП) ще могат да получат заеми при облекчени условия от Българската банка за развитие (ББР), предвижда още планът "Орешарски". Кредитирането на малкия бизнес ще стане чрез допълнително капитализиране на ББР.

Средствата от държавата ще помогнат на фирмите да развиват производство с кредити при по-ниски лихви. Предстои ББР и бъдещото правителството да договорят условия за по-лесното отпускане на средствата. Най-често малките фирми няма с какво да обезпечат кредита си, а в същото време нямат свободен ресурс за инвестиции, обясняват стратегията за рестарт на икономиката специалистите. Така банката ще стане солиден инструмент за провеждане на държавна политика в банковия сектор.

Очаква се бизнесът да получи и много по-гъвкави регулационни, лицензионни и регистрационни режими. В момента се правят анализи, които ще зачеркнат тромавите процедури. Ще останат само задължителните за европейското законодателство, но тези с национален произход ще отпаднат, уточниха идеята запознати.

Ден преди стратегията на Пламен Орешарски да бъде одобрена, от БСП коментираха, че в нея не е записано отпадането на плоския данък. "Това обаче не означава, че липсва и частта с данък "Богатство", уточниха запознати. Експертите на Пламен Орешарски коментираха, че по-високият налог касае само личните доходи над 4500 лева. "Става дума за 42 000 българи, като ставката от 20% касае заплати около и над 12 хил. лева", уточниха те. И допълниха, че за повечето хора с големи доходи всъщност данъкът ще бъде около 12% в зависимост от точната сума.

Червените експерти допълниха, че амнистията за доходи под 310 лева също фигурира в плана "Орешарски". Това е съществена част от програмата за вдигане на потреблението. Тя ще засегне най-малко 1 млн. българи, които ще бъдат освободени от данъци за сумата до 310 лева. "На практика това означава, че всеки месец на тези хора доходът ще бъде с 30 лева повече или пресметнато за всички - 300 млн. лв. спестени средства, които веднага ще вдигнат потреблението", прогнозираха още експертите.

Коментари: 0