Плевнелиев: Чувам, че ще ми отнемат конституционни права

Никой не се е сетил да ни информира и да ни попита какво мислим по въпроса, коментира по повод проектите на документи в сектор "Сигурност" държавният глава

100 ~ 2 мин. четене

"Чувам, че ще ми отнемат конституционни права. Чувам, че ще ми отнемат права, дадени със закони и питам някой ще се сети ли да съгласува с държавния глава тези закони и на коя фаза, отново в последния момент под масата или така както през 2012 година се разбрахме". Това заяви президентът Росен Плевнелиев по повод дебатите около вота на недоверие на тема "Сигурност".

Президентът  се оплака, че все още не е получил от управляващите проектите на документи в сектор "Сигурност". "Нито един от тях не е дошъл в Президентството, никой не се е сетил да ни информира и да ни попита какво мислим по въпроса", добави той.  „Ще ми е интересно с какви аргументи Сергей Станишев, Лютви Местан и Цветлин Йовчев ще се отметнат, ако се отметнат от собствените си думи през 2012 година, заяви Плевнелиев.

„Има много какво да се подобри в сектор "Сигурност". Вотът на доверие е един демократичен инструмент, с който всяка една демократична опозиция разполага и аз мисля, че това е добър повод да се чуят аргументи, да има качествен дебат и същевременно наистина да се набележат мерки. Надявам се да има сблъсък на аргументите и идеите, и от това да спечели сектор "Сигурност", коментира държавният глава.

Според президента министър-председателят и ресорните министри трябва да дадат своите обяснения на база на какви обективни критерии са разпределили сумата от 500 млн.лв. в програмата "Растеж и устойчиво развитие на регионите".

По думите на Плевнелиев едва ли това може да стане за 3 дни, както се е случило и едва ли може да стане по обективен начин, когато за толкова кратък срок са разпределени толкова много пари. Президентът посочи като пример, че ако той е на тяхно място, би дал тези средства, за да се случи магистрала "Хемус" и тунела под Шипка и допълни, че така резултатът щял да бъде много по-голям за цяла България.

Подкрепи Economic.bg