Плевнелиев: Правителството трябваше да довърши мандата

Конституцията в България не пречи да се контролират монополите, смята президентът

132 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Отговорната позиция на правителството беше да си довърши мандата. Това беше първоначалната позиция на премиера и аз бяха много изненадан, когато той обяви, че подава оставка. Това каза президентът Росен Плевнелиев на пресконференцията днес.

"Призовах партиите да престанат с лозунгите и да предоставят решение за намаляване на сметките на гражданите. За борба с монополите. Очаквах и призовах за дебат по тези важни теми в парламента. Такъв дебат обаче не се състоя, а само лозунгите се умножиха", коментира още Плевнелиев.

"Хората трябва да знаят, че Конституцията в България не пречи да се контролират монополите. След като навсякъде гражданите имат право на избор на доставчик на ток, това спокойно може да се случи и в България, каза той.

Плевнелиев посочи, че мерките зависят от Народното събрание, а не от Конституцията. По негови думи борбата срещу монополите може да се води само от легитимно правителство.

Той обясни, че консултациите с политическите партии стартират още утре. "Ще има гарантирана максимална публичност. Консултациите ще са с всички партии едновременно, а не поотделно, за да няма капчица съмнение за тайни коалиции", обясни президентът.

Той каза още, че в понеделник мандатът за съставяне на правителство ще бъде връчен на ГЕРБ. "После на втория, на третия. Бързо, без пазарлъци и ще търсим ефективност", каза Плевнелиев.

Според него ситуацията на тежка криза, стабилността на държавата е по-важно от всичко друго. "Нека да не обричаме държавата и нацията на недобри решения. Нека действаме с разум и без емоции. Няма нищо страшно да падне правителството. В Белгия изкараха две години и единствената разлика е в работата на институциите", каза още той.

Подкрепи Economic.bg