Почти 100% от новите вируси са за Android

Най-често се срещат троянските коне, като те представляват 63% от всички новорегистрирани вируси

116 ~ 1 мин. четене
Автор: Силвия Георгиева

Около 99.9% от новите вируси, разработени за мобилни операционни системи, са насочени към Android. Според данни на Kaspersky Lab рискът за операционната система на Google непрекъснато се увеличава. Специалистите обаче смятат тенденцията за нормална, тъй като платформата се използва от над 75% от смартфоните по света.

От руската компания отчитат четирикратно увеличение на вирусите за мобилни платформи през първите три месеца на годината.

Най-често се срещат троянските коне, като те представляват 63% от всички новорегистрирани вируси. От Kaspersky Lab са регистрирали 20 000 нови модификации на мобилни вируси, като през февруари само те са били 12 044, а през март - 9443. За сравнение, през 2012 г. от компанията са регистрирали общо 40 059 модификации на злонамерен софтуер и код, насочени към мобилни устройства.

От всички регистрирани вируси около 91% са връзките, които имат за цел да подмамят потребителите. Най-голям е процентът на разпространение на вирусите в САЩ - 25%, докато след това са Русия с 19% и Холандия с 14%.

Коментари: 0