Поискаха оставката на Ангел Семерджиев

Причината е поскъпването на цената на електроенергията с 13% от 1 юли

Лидерът на "Атака" Волен Сидеров поиска оставката на шефа на Държавната комисия по енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) Ангел Семерджиев. Причината е поскъпването на цената на електроенергията с 13% от 1 юли.

Партията настоява и за изслушването на премиера Бойко Борисов, който да обясни защо се налага поскъпването.

Със 7 лева месечно ще се увеличат тази зима помощите за отопление, които получават бедни семейства и възрастни хора. През месеците от ноември до март включително те ще взимат по 65.72 лв. месечно или общо 328.60 лв. за сезона. През миналата зима сумата е била 289.60 лв., т.е. 58 лв. на месец. Ръстът е точно 13%, колкото е увеличението на цената на тока от 1 юли.

По-рано днес шефът на КНСБ Пламен Димитров заяви, че 13-процентното увеличение на цената на електричеството ще доведе до повишаване на инфлацията с 1.5-1.8 % до края на годината.

От КТ „Подкрепа” пък ще изпратят писма до премиера и до председателя на Народното събрание с искане да бъдат уволнени председателят и членовете на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР) заради високите цени на тока. Синдикалисите искат още ДАНС да провери дали няма наличие на корупционни практики. 

По думите на Мика Зайкова, финансов експерт в синдиката, никой не си дава сметка, че това може да предизвика неконтролируемо социално напрежение, което не може да бъде овладяно.

"Считаме, че ДКЕВР вече е вреден. Трябва да има независим регулатор, но с други хора. Разбирам неудобството, в което се намира премиерът, защото и него някой го заблуждава. Не можем да поставим премиера пред свършен факт и той да дава обяснения, да излезе председателят на ДКЕВР и да обясни. Социалните партньори въобще не ни допускат до техните сметки, всичко е много секретно, а според нас става въпрос за практики, които поставят в шах цялото правителство", каза тя.

По думите на Мика Зайкова новите цени на тока, водата и природния газ са чудовищни. Освен това никоя държава не може да субсидира 75% от населението заради цената на тока. Това от своя страна ще породи редица икономически процеси, които ще бъдат неблагоприятни не само за населението, но и за бизнеса, и за бюджета на държавата. Става въпрос за инфлационен натиск в огромни размери, за рязко намаляване на и без това свитото потребление, за верижни фалити и за рязко повишаване на и без това голямата безработица, каза тя. Според синдиката - ще се повишат още повече междуфирмените задължения, ще се стигне до неплащане на заплати и ръст на лошите кредити, което може да се отрази негативно на банковата стабилност. 

"Ако някой си мисли, че увеличавайки цените, ще увеличи приходите в бюджетите на тези предприятия и на държавата, много се е объркал. Това на практика означава, че ще се намалят и приходите в бюджета – при наличие на фалит няма да има производство и приход в бюджета. България е с най-ниските доходи, замразени от три години. На фона на факта, че се изтеглят чуждестранни инвестиции, нищо хубаво не очаква общото икономическо развитие на страната. Като се има предвид, че в края на тази година и началото на другата ще трябва да правим големи плащания и че обстановката в кризата не е розова, нещата стават неуправляеми. Не е без значение и какво се случва с цялата енергийна стратегия на страната", каза Мика Зайкова и посочи, че регулаторът трябва да бъде проверен изцяло. 

Коментари: 0