Политическата ситуация е хегемон на борсата в момента

Успокоение на БФБ се очаква след като минат изборите и имаме ново правителство. В месеца след вота очаквам много силни движения нагоре, прогнозира Илиян Скарлатов, изпълнителен директор KBC Securities България

3752 ~ 5 мин. четене
Автор: Атанас Христов

- Г-н Скарлатов, виждаме сериозен спад на БФБ през първите два дни от началото на седмицата на фона на политическата нестабилност и отказа от съставяне на правителство в мандата на този Парламент. Панически ли са разпродажбите на БФБ или нормални на фона на ситуацията?

Ако разпродажбите бяха панически щяхме да видим по-дълбок спад поради силно отдръпване на купувачите. Обемите на търговия към момента са задоволителни, което показва че има търсене което да посрещне предлагането. Един пример са прехвърлените над 200 хил. акции по позицията на Централна кооперативна банка (ЦКБ).

При паника, освен появата на много продавачи има и рязко отдръпване на купувачите. Ако купувачите се бяха отдръпнали нямаше да са на лице такива обеми.

Паника на пазара видяхме в началото на кризата от края на 2008 и началото на 2009 г., когато търгуемият обем намаля с близо 75% за месец. Това е признак за паника – наличие на много продавачи и липса на купувачи. В момента има адекватно търсене и мисля че действията са по-скоро със спекулативен характер от страна на по-дългосрочните инвеститори, които залагат на това, че част от пазарните участници ще се почувстват несигурни и ще закрият позициите си. В момента купуват инвеститорите които са склонни да изчакат два месеца до провеждането на предсрочните парламентарни избори.

 

- На какво се дължи този силен спад във вторник (-4.4% на Sofix)? Само спекулативните настроения ли са причина?

Основната причина е несигурността която е функция на два основни фактора – отказът на двете водещи политически сили да формират временно правителство, а вторият е резултата от изборите в Италия, където гражданския вот бе равномерно фрагментиран и формиране на стабилно и силно правителство би било доста трудно.

Лесно е за инвеститорите в български ценни книжа да направят сходна аналогия, тъй като по подобен начин биха могли да се развият изборите и при нас. Това естествено буди опасения и притеснение в инвеститорите.

Възможността за "отиграване" на такива събития,  събужда апетита на спекулантите. В конкретния случай това са притесненията на инвеститорите – когато има несигурност, никой не иска да поема риск, т.е. откритите позиции в акции се закриват. Те могат да се затварят и със спекулативна цел – в очакване да бъдат закупени отново, но на по-ниска цена.

Не мисля, че можем да говорим за паника. Да, цифрата сама по себе си е плашеща (4.4%), но заради политическата ситуация това е съвсем нормално.

 

- Кое плаши инвеститорите най-много в момента?

Несигурността – това, че не могат да предвидят какво ще се случи идните два месеца, защото ГЕРБ и БСП отказват да формира временно правителство. Именно това говори за тотална непредвидимост през следващите два месеца. Тази непредвидимост плаши.

Предполагам, че продавачите са основно местни инвеститори, защото голям чуждестранен инвеститор не би могъл да излезе при тези обеми на търговия.

 

- Знаем, че на капиталовия пазар се търгуват и очаквания. След достигнатите 412 пункта от Sofix на 13 февруари започва движение надолу. Това е точно една седмица преди правителството да подаде оставка. Предсказа ли отново БФБ този ход?

Не виждам релация. Това беше по-скоро техническа корекция след изключително силния януари. Фундаментът е достатъчно добър и би могъл да подкрепи продължаващо възходящо движение. Но предвид политическия фон това трудно би се случило - идните два месеца ще стоим, и ще чакаме.

Корекцията, която започна беше техническа, а не повлияна от политически фактори.

 

- Годината започна изключително позитивно за БФБ. Каква можеше да е нормалната корекция, ако изключим събитията в страната от последните две седмици?

Понижение на цените от около 20% е нормално да се счита за здравословна корекция.

 

- Кое даваше тласък на повишенията в началото на годината?

Такъв силен януари видяхме и през 2012г. След края на календарната година е нормално инвеститорите да сравняват движението на родната борса и това на фондовите борси в Европа.

Миналата година се видя, че през 2011г. сравнимите с нас пазари се бяха повишили задоволително, а на БФБ резултат просто нямаше. Това предизвика усещане за изостаналост, което окуражи купувачите и така започна "наваксването", но "бензинът" свърши в средата на февруари.

Тази година видяхме, че фондовите борси в цял свят записаха рекордно добра 2012г. В България ситуацията отново беше същата - нищо не се случи.

На практика в момента няма функциониращ пазарен механизъм, при който даден актив да бъде оценен, ако не напълно справедливо, то поне сравнително справедливо.

В момента лошите компании са тотално разпродадени. Най-добрите също. Когато няма разлика между качествен актив и некачествен актив, а всички пазарни оценки са депресирани, не можем да говорим за реално функциониращ пазар.

 

- Кое може да е светлинка в тунела в сегашната ситуация?

В момента каквото и да се случи, пазарът няма да реагира в положителна посока. Хегемон на фондовата борса е политическата ситуация в страната. Докато не минат изборите няма да видим възходящо движение. Дори дружествата да покажат перфектни резултати, докато има страх на пазара, в цената бъдат включени само лошите новини, а добрите бъдат пренебрегват напълно.

 

- Кога очаквате да се успокои ситуацията и ще се успокоят ли и инвеститорите тогава?

Когато минат изборите и имаме ново правителство. В месеца след вота очаквам много силни движения нагоре.

Това ще успокои инвеститорите, защото на датата "Х" неизвестната величина ще стане известна.

 

- Имат ли инвеститорите предпочитания към политическа партия, която да спечели изборите - лява или дясна?

Не бих могъл да предвидя какво е настроението на пазара от тази гледна точка. Пазарът иска да има силно правителство, което да управлява държавата.

Най-лошият вариант е да има коалиция, защото това създава предпоставка за слабост на правителството. Всички помнят какво се случи по време на "Тройната коалиция" – всяка от партиите се фокусира върху ресорните си министерства и в общи линии за 4 години нищо не се случи в държавата като цялостна политика.

 

- Извън сътресенията какво може да раздвижи БФБ в положителна посока?

Докато не минат изборите няма сила, която да накара БФБ да се покачва. След вота, самият факт, че евентуално ще имаме правителство ще даде сила на пазара. Тогава ще се вземат под внимание и положителните факти, които са се случили през предходния период, в които не е имало избрано правителство.

 

- Ще се отложи ли приватизацията на борсата заради оставката на кабинета и как това ще се отрази на развитието й?

В момента нямаме официално писмо от Агенция за приватизация за спиране на процедурата по приватизация на БФБ и ЦД. Към момента продължаваме да работим съвместно с Patria Corporate Finance (чешки клон на KBC Group), която спечели конкурса за консултиране на приватизацията на Българска фондова борса АД и Централен депозитар АД (ЦД).

Докато не получим официално писмо, не можем да спекулираме какво ще се случи.

Приватизацията на двете дружества беше приоритет на финансовия министър в оставка Симеон Дянков. При положение, че в момента той не заема тази длъжност, най-вероятно проектът ще бъде замразен. Но, докато нямаме официално писмо, всичко е в сферата на хипотезите.

 

- Може ли БФБ да навакса изгубеното заради политическите сътресения до края на годината?

Сегашното движение надолу е пренебрежимо малко. Този спад може да бъде наваксан в рамките на няколко дни. Понижение от такъв размер не е плашещо.

Най-негативният ефект би бил преустановяване на приватизацията на борсата, защото през последните месеци видяхме, че има интерес, а раздържавяването би помогнало на пазара да се развива.

Но не е ясно какви ще са приоритетите на следващото правителство. Стигнахме много близо до заветната цел, но форсмажорни обстоятелства спряха завършването на проекта за приватизация на борсата.

Материалът не е препоръка за сделки с ценни книжа.

Подкрепи Economic.bg