Полша трябва да върне 30 млн. евро дотации

По данни на Еврокомисията през 2006-2007 г. Полша недобросъвестно съставяла база данни на фермерите и на техните поземлени участъци, което попречило да бъде проверено закономерното раздаване на дотации

3563 ~ 1 мин. четене

Европейската комисия (ЕК) е поискала от Полша да върне повече от 30 млн. евро дотации за фермери поради лош контрол на разпределение на средствата. Сумата е част от обявените вчера 180 млн. евро, които 15 държави ще трябва да върнат заради неравномерното използване на европейски средства за подпомагане на селското стопанство.

По данни на Еврокомисията през 2006-2007 г. Полша недобросъвестно съставяла база данни на фермерите и на техните поземлени участъци, което попречило да бъде проверено закономерното раздаване на дотации.

Еврочиновниците начислили на Полша глоби за 39 млн. евро за две години, но част от тази сума вече е удържана. Останалите 30.4 млн. евро ще бъдат удържани от бъдещите субсидии.

Това не е първи случай, когато Полша я наказват за нарушение на процеса на разпределение на европейските селскостопански дотации. По-рано тя беше принудена да върне 80 млн. евро.

Подкрепи Economic.bg