Пореден неуспешен опит на долара за пробив на нивото от 100 йени

Златото спря да нараства днес след вчерашния едноседмичен връх дошъл от спекулативни покупки

3599 ~ 2 мин. четене

Доларът поевтиня спрямо йената, след поредния неуспешен опит да преодолее нивата от 100 йени, което се дължеше на свързани с опции оферти. Според дилърите обаче пробива на психологическото ниво е въпрос само на време. Долар/йена слезе на 98.80 при връх вчера от 99.90. На пазара има търсене на покупки при спадовете и ясен пробив на 100 отваря пътя за тест на върха от април 2009 на 101.45. Низходящият тренд на йената остава твърдо непокътнат заради радикалната програма от стимули на централната банка, която не дава поощрения на инвеститорите при държането на японската валута. Пазарът е и предпазлив към покупките на йени преди редовното заседание на ЯЦБ в петък.

Еврото също се оттегли срещу йената и слезе на 128.82. Вчера кроса достигна връх от 130.74, а в началото на месеца 3-годишен връх от 131.10. Единната валута се разменя за 1.3042 долара и остава засега прикована в рейнджа 1.30-1.32. Еврото е ограничавано от коментари на представители на ЕЦБ, които загатват, че банката може и да намали лихвите.

Високодоходните валути за пореден път стъпиха накриво и вчера австралийския долар падна до 6-седмично дъно от 1.0236 срещу зелените пари, което допълнително го отдалечи от върха около 1.06 достигнат по-рано през този месец. Спадът на австралийския долар дойде след данни показали забавяне на възстановяването на пазара на жилищните имоти в САЩ. Това влоши прогнозите за състоянието на световната икономика.

Следващ акцент за пазарите е предварителния доклад на HSBC за производствения сектор в Китай през април. Инвеститорите го очакват с нетърпение, за да добият представа за второто тримесечие след разочароващото първо.

Златото спря да расте след едноседмичен връх

Златото спря да нараства днес след вчерашния едноседмичен връх дошъл от спекулативни покупки. В същото време фондовете търгуващи със злато продължават да отчитат отлив на средства, което показва намалялата увереност на инвеститорите в метала. Днес те очакваха данни от Китай за производствения сектор за допълнителни индикации относно растежа на втората по големина икономика в света, която е и втория по големина потребител на злато в света след Индия.

Спот цената е 1425 долара за тройунция. Жълтият метал, който се обезцени с повече от 15% през тази година, регистрира рекорден спад миналия понеделник, който изненада и опитните инвеститори, които използват златото като защита срещу инфлацията и другите пазарни рискове.

Активите на най-големия златен фонд в света SPDR Gold Trust спаднаха с 1.63% до 1104.71 тона в понеделник спрямо 1123.06 тона в петък. Тези активи са в момента на най-ниски нива след началото на 2010 година.

Азиатските борсови индекси бяха стабилни днес, подкрепени от печалбите вчера на акциите в другите световни финансови центрове. Растежът обаче беше ограничен в очакване на първия доклад за икономическия растеж в Китай през второто тримесечие.

На валутните пазари долара отново не успя да преодолее нивата от 100 йени заради опционно свързани оферти. Според дилърите обаче е въпрос само на време преди психологическото ниво да бъде пробито.

Отдел “Анализи валутни пазари”, ФК “Логос-ТМ” АД

Подкрепи Economic.bg