Пореден опит за гласуване на Изборния кодекс

Редица заседания още от миналата седмица се провалят заради лиспа на кворум

84 ~ 1 мин. четене

На извънредно заседание днес депутатите ще направят пореден опит да приемат новия вариант на Изборен кодекс, след като промените в изборното законодателство бяха обсъждани цялата минала седмица, както и вчера, но липса на кворум провали опитите им за гласуване.

В петък скандал провали заседанието на парламента и той приключи работа още преди обяд след остър спор за това дали преди избори може да се агитира и на друг език, освен на български.  В понеделник пък Атака и ГЕРБ заедно напуснаха парламентарната зала.

Повод и за двете провалени заседания бяха думите на депутата от ДПС Хюсеин Хафъзов относно агитирането на майчин език и последвалите опити на Атака за внасяне на декларация, осъждаща поведението му. Малко преди това обаче се разбра, че Красимир Стефанов е напуснал групата на ГЕРБ и се превърна в 3-тия независим депутат. Случайно или не лидерът на "Атака" Волен Сидеров демонстрира, че кворумът зависи от него и националистите светкавично напуснаха пленарната зала, след като ръководството на парламента отказа да включи в дневния ред разглеждането на декларация, в която се осъждат изявленията на Хафъзов.

Очевидно има много сериозна съпротива срещу приемането на новия Изборен кодекс, коментира зам.-председателят на Народното събрание и председател на временната комисия за кодекса Мая Манолова. Според нея има политически сили и институции, които много искат евроизборите да се проведат по старите разпоредби.

Тя изрази надежда разумът и отговорността пред хората да надделеят и народните представители да приемат новия Изборен кодекс, който осигурявал честността на вота.

Подкрепи Economic.bg