Порожанов: Ще намерим пари за спрените европроекти

Един от директорите на приходни агенции ще бъде сменен, заяви финансовият министър

Порожанов: Ще намерим пари за спрените европроекти
188 ~ 1 мин. четене

За да не се загубят средства по оперативните програми, Министерството на финансите ще се опита да прехвърли средства от програмата за растеж и развитие на регионите към спрените европейските програми, за да се възстановят плащанията. Това заяви в интервю за БТА служебният министър на финансите Румен Порожанов.

Ще бъдат предложени и мерки за намаляване на неизпълнението на приходите. Един от директорите на приходни агенции ще бъде сменен, заяви финансовият министър. По-рано днес се появи информация в медиите, че вероятно става дума за Агенция Митници, където като началник ще се завърне Ваньо Танов.

Бюджетният дефицит за тази година не може да остане в рамките на 1,8 процента, но е задължително той да не надхвърли 3 процента от БВП на начислена основа съгласно изискванията на Евростат, като ще направим всичко възможно в рамките на този размер да остане и касовият дефицит, коментира още Порожанов.

Като свое основно задължение като служебен министър той посочи създаването на предпоставки годината да завърши с нормално функционираща бюджетна система. Годината е извънредна заради проблемите, които се появиха; нашето послание е да кажем "какво", а не "кой" и "защо", каза Порожанов.

Два са основните проблеми пред изпълнението на бюджета за тази година - завишените прогнозни приходи и спирането на европейските програми, смята служебният финансов министър.

 

Коментари: 0