Посланик Исаков: Изчистете парите за „Белене“

Москва не се занимава с благотворителност, обяви руският дипломат номер едно у нас

6824 ~ 2 мин. четене

Не очаквам някакви подаръци. Много се съмнявам Русия да се занимава с благотворителност в чист вид. Живеем в сериозен свят, в свят на сериозна конкуренция и конкретни търговски задължения. В духа на добрите отношения е редно да бъдат изчистени нещата около взаимните сметки за Белене.

Така Н.Пр. Юрий Исаков, посланик на Русия у нас, коментира решението на българското правителство за спирането на строежа на АЕЦ „Белене” и претенциите за неустойки на руската страна около проекта, в предаването "Седмицата" на Дарик радио. Повод за думите му станаха публикации в българските медии, че Русия преглътнала отказа ни от строежа на централата в Белене.

„Не смятам, че въпроса за Белене в широкия контекст на сътрудничеството между нашите държави в атомната енергетика е затворен. За самата площадка на Белене има сериозни идеи от българската страна за построяване там на паро-газова централа. Самият проект на централа Белене е сертифициран, той е жив проект, той е сертифициран от Европейския съюз”, заяви още той. „Този продукт, който ние предлагаме, е продукт с високи конкурентни свойства и за този продукт винаги ще се намери купувач”, категоричен беше Исаков.

Посланикът посочи още, че в Русия е създадена специална работна група по енергетика, която има за цел да проследи целия „спектър на перспективите на нашето сътрудничество с акцент върху перспективите на разкриването на потенциала на ядрената енергетика”.

„Тук трябва да се говори и за проекта „Южен поток”, който се реализира сега и има твърда договореност преди 15 ноември да бъде взето инвестиционно решение от страна на българското правителство и през декември да се започне строителството”, отбеляза още руският посланик.

 

Подкрепи Economic.bg