Правителството отрече да има сериозни проблеми с Дунав мост 2

От пресцентъра на МС категорично отрекоха публикациите, в които се говори за "сериозни дефекти" и "внезапно срутване"

168 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Правителствената пресслужба опроверга категорично тиражираните в някои български медии твърдения, че вторият мост на р. Дунав - "Нова Европа", "може да се срути внезапно". В публикациите се посочваше, че Министерството на транспорта е открило около 20 "сериозни дефекти", които "могат да предизвикат внезапното срутване на съоръжението".

От МС обаче заявиха в официално становище, че констатираните дефекти по моста "Нова Европа" при Видин - Калафат нямат нищо общо със здравината на мостовата конструкция. Инспекцията на новото съоръжение била разпоредена от министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Данаил Папазов през октомври, заради появили се напуквания в асфалтовата настилка. Комисията е установила сериозни проблеми, но ако те бъдат отстранени качествено и в срок, няма да се отразят на бъдещето експлоатиране на моста.

Към момента слаби места в настилката са се появили и в двете ленти на моста. Техническа проверка от български специалисти установила, че това се дължи на повърхностна вода от дъждовете, която прониква под настилката в следствие на тежкотоварния трафик. Вече са започнали действия за подобряване на отводнителната система на моста. На този етап деформациите са само по износващия слой на асфалта, който е с дебелина от 4 см (настилката е с обща дебелина 10 см) и трябва да бъдат взети спешни мерки за отстраняването им преди началото на зимния сезон, когато водата може да замръзне и да нанесе сериозни щети на настилката.

В началото на ноември ще бъдат преасфалтирани всички проблемни места. Ще бъде въведена временна организация на движението по моста, като трафикът и в двете посоки ще се извършва върху платното посока България - Румъния.

"Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията категорично отрича появилите се в публичното пространство информации, че мостът "може да падне". Невярна е и изнесената информация, че следствие на дефектите е проникнала вода в конструкцията на моста, където са разположени кабели и комуникации. Проверката показа, че на места е проникнала вода, следствие на незатворени технологични отвори в конструкцията, които ще бъдат затворени до края на ноември 2013 г.", пише в официалното съобщение.

Съгласно подписания договор, всички констатирани дефекти по моста до края на 2013 г. се отстраняват за сметка на изпълнителя. Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията ще наложи строг контрол по качественото изпълнение на всички действия по тяхното премахване, защото след изтичане на този срок всички бъдещи проблеми ще бъдат отстранявани за сметка на смесеното българо-румънско дружество за експлоатация и поддръжка на съоръжението.

Подкрепи Economic.bg