Предлагат стандарт и за съдовете за варене на ракия

Повечето държави от ЕС вече имали въведени единни национални стандарти за съдовете, в които се произвежда алкохол

3959 ~ 1 мин. четене

От Асоциацията на производителите, вносителите и търговците на спиртни напитки настояват да бъде въведен национален стандарт за съдовете за варене на алкохол, съобщи ТВ 7. Идеята си те вече са представили пред Земеделското министерство.

Единият стандарт е нужен, за да се гарантира чистотата на продукта и това, че е годен за консумация, убедени са представителите на асоциацията. Това, според тях, ще повиши и контролът върху обемите, които могат да се преработват.

В повечето държави от Европейския съюз е въведен стандарт за съдовете, в които се изварява алкохол. В Австрия, където има над 27 хил. домашни производители, всеки казан минавал през служба, която е подобна на нашия Институт за стандартизация.


Най-подходящият метал за изработка на казан за ракия е медта. Причината е, че тя е добър топлопроводник. Освен това медта намалява вероятността от бактериално замърсяване на дестилата.  Заради по-ниските цени много хора си набавят съдове за изваряване на ракия от ромите. Обикновено те искат за целта около 300-400 лв.

Подкрепи Economic.bg