"Призракът на миналото Bundesbank" дебне Драги

Той е един от намаляващата група все още действащи висши служители и министри, които са "преживели" европейските валутни кризи от 1992-93 г.

Марио Драги е централен банкер с мозъка на ядрен учен и очите на средновековен папа, пише в свой анализ MarketWatch. Той оглавява Европейската централна банка, която много наподобява съвременен монашески ред.

Шефът на ЕЦБ ще трябва да се отърси от наследството на предишните си врзъки с Германската централна банка - Bundesbank. Както показват събитията от последните 10 дни, тези спомени, сега се връщат. Както виждаме в различията в мненията за това дали ЕЦБ трябва да рестартирате политиката си за закупуване на европейските държавни облигации, призракът на миналото Bundesbank се завръща.

Драги е човек с опит. На пресконференция във Франкфурт на август 2, след като Управителният съвет на ЕЦБ обяви, че "няма решение сега, но може би в бъдеще ще има" за изкупуването на държавни облигации от закъсалите страни от еврозоната, той отблъсква с добре трениран апломб твърдения, че той е backtracked от донякъде над оповестена изказването си в Лондон седмица по-рано.

Драги е един от намаляваща група на все още действащи висши служители и министри, които са били уловени в европейските валутни кризи от 1992-93 г. и който играе като активна роля в натрупването на Икономическия и паричен съюз (ИПС). Той знае, по-добре от почти всеки, колко рисковано да се конфронтираш с политиката на Bundesbank. За това и той опитва да балансира между консервативната парична политика на германската централна банка и желанията на останалите страни-членки от еврозоната.

Коментари: 0