Продават „Алфа банк“

ЕБВР може да влезе като акционер с 30%, твърдят гръцките медии

Гръцката Алфа банк ще отдели в холдинг поделенията си в България, Румъния, Сърбия, Македония, Албания и Украйна, след което ще продаде до 30% от него на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). Двата трезора са близо до подписването на споразумение, съобщава гръцкият вестник "Риал нюз", цитиран от Блумбърг.

Бордът на директорите не е обсъждал подпомагане на гръцката Алфа банк, още по-малко на холдинг от нейните източноевропейски поделения, каза Стефка Славова, алтернативен директор за България в ЕБВР. Но това не е изключено да се случи, имайки предвид политиката на ЕБВР, поясни тя.

ЕБВР и друг път е влизала като акционер в кредитни институции, но обикновено участието й не е повече от 10%.

На сайта на ЕБВР не беше открита информация за предстояща продажба. В последно време международната институция обаче все по-често се включва с акционерно участие в банки от Европа, което надвишава 10 процента. Причината са икономическата криза и нуждата от финансови инжекции за затруднените банки.

В България Алфа банк присъства с клон на атинската си централа.

В средата на миналата година трезорът обяви намерение за сливане с друга гръцка банкова група - EFG Eurobank, която у нас е собственик на Пощенска банка. Целта бе преодоляване на финансови проблеми и устояване на кризата. В края на януари т.г. обаче обединението беше отложено по искане на Алфа банк след обявяването на споразумението между гръцкото правителство и частните кредитори за опрощаване на гръцкия дълг.

Коментари: 0