Прогрес в Кемп Дейвид за излизане от кризата

Размерът на финансовата помощ за Гърция може да се съпостави със сумата, отделена за „плана Маршал”, заяви Медведев

Участниците на срещата на Г8 са успели да постигнат прогрес в работата по пътя към излизането от икономическата криза, и в частност, тази в Европа. Това предаде Би Би Си, цитирайки американския президент Барак Обама.

След срещата в Кемп Дейвид американският държавен глава поясни, че сега главните задачи са достигането на икономически растеж и създаване на нови работни места.

Същевременно, германският канцлер Ангела Меркел настоява, че за страните от еврозоната главното е да се придържат към режима на строги икономии, за да бъде постигнато намаляване на дефицита. 

Министър-председателят на Русия Дмитрий Медведев заяви, че обсъждането на икономически въпроси на срещата на Г8 не означава недоверие към Г20, предаде РИА Новости.

„Г20 все още е главният икономически формат, по мое виждане, който достигна добър напредък през последните години и формулира основните принципи, по които функционираха най-големите икономики в периода на криза”, смята Медведев.

Ходът на дискусията на срещата на лидерите била предопределена от влошеното положение в еврозоната. 

Медведев оцени срещата на Г8 като съдържателна и безпроблемна от гледна точка на противоречията между страните.

„По мое виждане, а за мен това е пето подобно събитие, това беше най-съдържателната среща и по отношение на аргументацията, и нивото на дебат, и степента на заинтересуваност и въвлеченост от всички страни. В общи линии, нямаше черни и бели позиции”, коментира Медведев. 

Неблагоприятни изменения в световната икономика са възможни, но Русия ще бъде готова и при необходимост ще задейства изпробваните по времето на последната криза механизми, заяви руският министър-председател. При това той изрази надежда, че страните от еврозоната и другите държави ще успеят да решат всички проблеми.

„Въпреки че като цяло ситуацията за нашата икономика е нормална, защото през изминалата година имахме бюджетен излишък. Тази година, естествено, ще бъде по-сложна, но все пак ще можем да се справим”, коментира Медведев. 

Според руския лидер размерът на финансовата помощ за Гърция може да се съпостави със сумата, отделена за „плана Маршал”.

„Става дума за наистина много големи суми. Днес съобщиха такива суми, които даже за мен бяха удивителни. Те се сравняват със сумите, които някога са били отделени за „плана Маршал”. Но във всеки случай, всичко това може да се направи, ако съществува политическа воля и съответната помощ от страна на ЕС, еврозоната и други държави”, смята Медведев.

Той сподели още, че не очаква радикални изменения в политиката на френското ръководство във връзка с избора на новия президент на Франция Франсоа Оланд.

Руският премиер предаде на американския президент Барак Обама писмо от президента Владимир Путин, в който е представена позицията на Москва по редица външнополитически насоки и за двустранните отношения. Медведев не уточни подробности.

Той е уверил Барак Обама в приемствеността на руската външна политика, след като Владимир Путин пое президентските функции. Това важи и за приемствеността в политиката на презареждане.

Вчера осемте най-силни икономики в света се събраха в Кемп Дейвид, за да обсъдят проблемите на икономиката в еврозоната, Иран, Афанистан, Северна Корея, Сирия, страните от „арабската пролет”, въпросите за продоволствената сигурност и опазването на околната среда. 

Коментари: 0