Прокуратурата подхвана „Белене“ наново

Образувано е производство за умишлена безстопанственост в особено големи размери срещу двама бивши директори на НЕК

6496 ~ 2 мин. четене

Софийска градска прокуратура е образувала ново досъдебно производство за умишлена безстопанственост в особено големи размери по доклада за АЕЦ „Белене”на Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ), съобщи Фокус.

По първоначална информация става дума за щети в размер на около 200 милиона евро. Досъдебното производство е образувано срещу двама бивши изпълнителни директори на Националната електрическа компания (НЕК).

Според констатациите на доклада на АДФИ – допуснати са множество нарушения на Закона за обществените поръчки и на Устава на НЕК. Констатациите са, че тези нарушения са допуснати по допълненията на Споразумението, сключено през 2006 г., между НЕК и „Атомстройекспорт” за проектиране, изграждане и въвеждане в експлоатация на блоковете в АЕЦ „Белене”.

След провеждане на обществената поръчка, не се е стигнало до сключване на окончателен договор, а е било сключено Споразумение, гласи още докладът. В периода между 2005 – 2009 година към това Споразумение са сключвани множество допълнителни споразумения. Не малка част от тях не са били предоставяни за одобрение на Съвета на директорите на НЕК, което нарушава Устава на компанията.

Друго нарушение, според констатациите на АДФИ, е че за тези споразумения не е била приложена процедурата по Закона за обществените поръчки.

В рамките на образуваното ново досъдебно производство Прокуратурата ще проверява констатациите на АДФИ и ще ги преценява от правна гледна точка. Ще бъде назначена комплексна технико-икономическа експертиза, която, след като се запознае с документацията по делото, ще трябва да даде отговор за допуснатите нарушения по Закона за обществените поръчки и да конкретизира размера на щетите.

Разследването по досъдебното производство ще бъде провеждано от специализираните екипи за борба с корупцията.

Първоначално докладът на АДФИ е бил приложен към старото дело за АЕЦ „Белене”, но след анализ на информацията, която се съдържа в него, е преценено, че е необходимо да се образува ново, различно досъдебно производство, уточниха от прокуратурата.

Споразумението за "Белене" беше подписано на 29 ноември 2006 година, а под него подписите си сложиха директорът на НЕК Любомир Велков и президентът на "Атомстройекспорт" Сергей Шматко, който сега е енергиен министър на Русия.

Велков е един от двамата бивши шифове на енергийната компания, срещу които е образуванопроизводството. Другият е Мардик Папазян, съобщи бТВ, цитирайки градския прокурор на София Николай Кокинов.

Запишете се за нашия бюлетин


Подкрепи Economic.bg