Протестиращите в Киев блокираха президентството и Върховната рада

Между 4 и 20 хил. души обкръжиха политиците, докато Янукович излита за Сочи

От блокадата:

68 ~ 2 мин. четене
Автор: Николай Марченко

Протестиращите от #Майдана в украинската столица Киев обкръжиха правителствения квартал в идеалния център на града - между прословутата ул. Грушевски и Мариинския парк и блокираха президентската администрация и Върховната рада, предаде репортер на Economic.bg.

Над 1 000 въоръжени полицаи пазят правителствените служители. Това обаче активизира протеста, който от дни бе в спокоен режим. Ако органите на реда се опитат да изведат парламентаристите от тази строго пазена част, са възможни нови сблъсъци.

Причината за протеста е проваленото от управляващите гласуване за проектопостановление за създаване на временна Комисия по подготовка и съгласуване на законопроекта за изменение и допълнение на Конституцията на Украйна с цел връщане на парламентарно-президентския строй. Както е известно, в момента Украйна е президентска република и министър-председателят се назначава от него, а не чрез преки парламентарни избори.

„Днешната протестна акция е предупредителна. Призовавам управляващите да не се бавят с изпълнението на исканията на протестиращите“, заяви комендантът на #Maйдана, депутат от партията „Баткившчина“ Андрий Парубий, който пък вчера поздрави "Ранобудните студенти" чрез Economic.bg.

Данните за днешния активен блокаж се разминават в пъти, като според информация на медиите като "Forbes Украина" става дума за 3 - 4 хил. души. Според опозиционната партия на Юлия Тимошенко "Баткившчина" обаче става въпрос за около 20 хил. активисти, които искат да блокират депутатите в парламента, за да работят по спорните текстове за Конституцията на страната и в следващите дни.

"Вие искате да се скатаваме и да не работим, докато Виктор Янукович не се върне от Сочи!", възмути се председателят на "Баткившчина" Арсений Яценюк на днешното заседание на Върховната рада. Според него, както и според коалиционните му колеги от опозицията - УДАР и Свобода, парламентът трябва да работи. С обръщението си към Владимир Рибак, председателя на парламента от квотата на Партията на регионите, той намекна, че без президента управляващите не знаят какво да правят и за какво как да гласуват.

Подкрепи Economic.bg