Протестът премина в щурм

На няколко пъти се стигна до сблъсъци между демонстранти и полиция

На 28-ия ден на масови протести част от демонстрантите направиха опит да преминат загражденията около Народното събрание и се стигна до сблъсъци между протестиращи срещу кабинета "Орешарски" и полицията. По данни на Фокус участници в протеста в столицата снощи на няколко пъти са влезли в конфликт с полицаите на различни места по пътя на своето шествие.

Данните на МВР обаче сочат, че шествието в София е преминало без сериозни инциденти и нарушения на обществения ред. Вечерният протест се събра към традиционния си час около 18:30 ч. пред Министерски съвет. Около 3500 души са били събралите се участници на Ларгото пред Министерски съвет малко преди 20 ч.

Още в началото на снощния протест мъж се опита да спре лек автомобил по бул. "Цар Освободител" в началото на протеста. Един от протестиращите е опитал да спре автомобил, шофьорът не спрял, блъснал човека, завлачил го няколко метра. Човекът е бил с леки охлузвания, не е пострадал сериозно.

При друг инцидент полицията задържа група от четирима младежи пред Министерски съвет. Те бяха отделени от протестиращите, а представител на полицията заяви, че останалите протестиращи не ги желаят. Протестиращите останаха пред сградата на Министерски съвет докъм 20.00 часа, скандираха, освиркваха. Движението по бул. "Цар Освободител" и бул. "Дондуков" към площад "Независимост" беше блокирано. След това те тръгнаха в посока на Народното събрание. Сградата на парламента беше обградена от метални заграждения и полицаи.

Този път протестното шествие в София промени маршрута си и реши да тръгне по бул. "Васил Левски" към паметника "Левски".

Тук те на два пъти влязоха в конфликти с полицаите - протестиращите се опитваха да пробият кордон от полицаи на кръстовището на ул. "Оборище" и бул. "Васил Левски". Част от участниците в шествието бутаха полицаите, които ги изтласкваха назад. Няколко протестиращи се опитаха да се сбият с полицията и да достигнат до храм-паметник "Александър Невски". В района имаше разположени микробуси и коли на полицията. За втори път се получи конфликтна ситуация на ул. "Московска" при кръговото кръстовище на пл. "Васил Левски".

Коментари: 0