Пуканки с ГМО са били изтеглени от пазара

Спрени за продажба са 62 броя пакети, внос от Чехия

През 2011 г. Българска агенция по безопасност на храните (БАХБ) е направила 61 проби на храни за изследване на генно-модифицирани организми (ГМО). Това прави около 5 проби на месец.

Данните идват от писмения отговор на министъра на земеделието Мирослав Найденов на въпрос на депутата от Синята коалиция Ваньо Шарков за контрола върху ГМО-храните на българския пазар.

В отговор Министерството на земеделието уверяват, че до момента не са установени фуражи или храни с ГМО на българския пазар.

В същото време, през тази година по системата за бързо съобщаване на храни и фуражи (RASFF), е постъпила информация за разпространение на пуканки за микровълнова фурна с ГМО на българския пазар. Те били с вкус на сирене и са внос от Чехия.

В своя защита земеделското министерство заявява: "Изтеглени са 62 броя пакети от по 100 гр. всеки или общо 6,2 кг. пуканки, като е спряно разпространението им на пазара".

„Кой внася 6,2 кг. пуканки", пита от своя страна депутатът Ваньо Шарков. По думите му това показва немарливостта на агенцията за безопасност на храните. Остава отворен въпросът и дали на пазара на храни в България не се разпространяват свободно продукти с ГМО, допълва той.

Коментари: 0