Puma сви прогнозата за печалбата през 2012 г.

Акциите на концерна рязко надолу

7250 ~ 1 мин. четене

Вторият по големина производител на спортни стоки Европа - Puma намали прогнозата си реализирани продажби и печалба през тази година. Това вероятно ще доведе до затваряне на магазини и съкращаване на работни места, пише Bloomberg.

Акциите на компанията се сринаха със 7,3% по време на търговията на борсата във Франкфурт, което е най-силния дневен спад от 29 юли 2010 г. насам. Сривът дойде, след като от компанията обявиха, че приходите през тази година се очаква да се повишат с "едноцифрен процент на средна стойност", което е преразглеждане на целта за ръст с висока стойност на едноцифрения процент.

Новата прогнозата присъедини Puma към конкурента на дружеството Nike, който също отчита спад на бизнеса си в Европа, където потребителите са под влиянието на тежката дългова криза. Нетната печалба на Puma ще се понижи значително спрямо реализираните 230 млн. лв. през 2011 г. По-рано през годината компанията прогнозира едноцифрен процентен ръст на положителния финансов резултат.

През първото полугодие на годината печалбата на Puma преди лихви и данъци се понижава с 11%, докато нетният положителен резултат се свива с 13% на годишна база. Продажбите са се повишили с 8,8%. По-слабата печалба се дължи основно на свитите продажби във Франция, Италия и Великобритания, които доскоро носеха сериозна печалба, коментират анализатори.

Подкрепи Economic.bg