Първанов иска бързо възобновяване на „Белене“

Газопроводът "Южен поток" е най-мащабният и значим проект на наша територия за годините на прехода, убеден е президентът в периода 2002-2012 г.

116 ~ 2 мин. четене
Автор: Атанас Христов

За бързо възобновяване на строителството на АЕЦ "Белене" настоява президентът на България периода 2002-2012 г. Георги Първанов. "Ако бързо не дадем зелена улица на новата ядрена централа в Белене, ни чака енергиен микс, който няма да е с добра бъдеща цена за потреблението и за бизнеса. Друга алтернатива няма", категоричен беше Георги Първанов в Плевен по време на обществена дискусия за национално съгласие по развитието на българската енергетика като основен приоритет, пише "Стандарт". Бившият държавен глава защити твърдението си като се позова на експертното мнение на най-добрите специалисти в бранша.

"Обявената само преди няколко дни нова атомна централа във Великобритания ще струва 18 млрд. паунда. Сравнете го с базата, върху която ще се развива проекта в Белене и ще видите, че това е един много печеливш проект. Но няма повече време. Високият жизнен стандарт на развитите страни се дължи на изобилието от енергия. Потреблението и цената й ще продължат да растат", прогнозира Първанов.

Той посочи като важна задача пред институциите да се изработи и финансира проект за удължаване на срока на работа на V и VI блок на АЕЦ "Козлодуй" с още 10 години. Втората задача е ускорено изграждане на АЕЦ "Белене". Новата централа ще даде на държавата сигурност и по-евтина енергия за разлика от възобновяемите източници. До края на 2015 г. трябва да се анализират условията за изграждане на VII и VIII блок в Козлодуй и да се проведе търг за инвеститори и технологии. Това обаче не може да бъде алтернатива на централата в Белене, акцентира Георги Първанов.

По думите му газопроводът "Южен поток" е най-мащабният и значим проект на наша територия за годините на прехода. Ще бъде обезсърчаващо ако при реализацията му български компании участват само като подизпълнители на изкопни и нискоефективни дейности, коментира още бившият държавен глава.

Подкрепи Economic.bg