Путин: Твърденията на САЩ за химическо оръжие в Сирия са абсурдни

Сирийското правителство не е използвало химически оръжия и става дума за провокация от страна на хора, които искат да въвлекат други страни в сирийския конфликт, смята руският президент

112 ~ 1 мин. четене

Обвиненията, че сирийският режим на Башар Асад е използвал химически оръжия са напълно абсурдни. Това заяви руският президент Владимир Путин, цитиран от Reuters. Той призова САЩ да представят доказателства за използването на химически оръжия в Сирия пред съвета за сигурност на ООН.

Според него сирийското правителство не е използвало химически оръжия и става дума за провокация от страна на хора, които искат да въвлекат други страни в сирийския конфликт и да се сдобият с подкрепата на могъщи участници в международните дейности като САЩ, предаде ИТАР-ТАСС.

Държавният глава подчерта, че ако САЩ започнат едностранни военни действия на сирийска територия, това би било много тъжно и бил увеличило жертвите сред цивилното население. Путин прикани американския си колега Барак Обама, който е Нобелов лауреат за мир, да се замисли за жертвите на евентуалния удар по Сирия.

Руският президент посочи, че досега не е говорил с Обама за Сирия, но изрази увереност, че срещата на върха на Г-20 в Санкт Петербург идната седмица ще е подходяща платформа двамата да дискутират сирийската криза.

Държавният глава коментира решението на британския парламент да не подкрепи военни действия в Сирия и посочи, че то е било неочаквано за него, предаде ИТАР-ТАСС.

Подкрепи Economic.bg