РБ предлага необлагаем минимум и ревизия на енергийни договори

Мерките са част от представената днес икономическа програма на блока

Снимка: БГНЕС

128 ~ 2 мин. четене

Реформаторският блок представи пакет от решителни икономически мерки на пресконференция днес. Мерките се отнасят до нов Закон за обществените поръчки, нов Кодекс на труда, създаване на Закон за държавните изисквания към стопанските дейности, промени в данъчното законодателство, довършване на пенсионната реформа, законодателство за защита на потребители, промени в основната за взаимодействие между кредитополучатели и банки, ново законодателство за работата на Комисията за защита конкуренцията и енергийна независимост, сигурност и ефективност.

Сред предложенията се открояват редица намерения като "спиране на източването на публичните пари от олигарсите, драстнични мерки срещу корупцията и спиране на злоупотребите с монополите". Сред тях личи и идея да се въведе необлагаем минимум, както и ревизиране на енергийни договори, подписани от кабинета "Костов".

РБ предлага да се въведе нулева ставка за годишен облагаем доход под определен в закона праг чрез възстановяване на внесен данък. Тава ще доведе до облекчаване на  проблема с работещите бедни и до оживление на най-масовото потребление и търговски обекти, което ще стимулира цялата икономика.

"Реформаторският блок се готви да спира източването на публичните пари от олигарсите, на този етап поне със съвети", обясни членът на Гражданския съвет на Реформаторския блок /РБ/ и от страна на партия "България на гражданите" Любомир Христов.

"Изцяло трябва да бъде променена системата на функциониране на обществените поръчки. Близо 6 млрд. лв. се разпределят за това чрез бюджета", заяви Евгени Кънев от Гражданската структура към РБ. "Но тези поръчки могат да бъдат и манипулирани и да отиват в джобовете на удобни лица и монополи".

От РБ настояват да се освободи бизнесът от политическия и административен рекет и да се сведе с драстични мерки корупцията до минимум. Искат създаване на условия за бързо достигане на европейски стандарт на живот на българските граждани и да се унищожи явлението работещи бедни. РБ предлага да се спасят парите на сегашните и бъдещи пенсионери от обезценяване, да се спрат злоупотребите на монополите при защита на българския потребител, поне колкото е защитен европейският.

От РБ предлагат предпазване на кредитополучателите от произвола на банките, както и осигуряване на независимост, сигурност, ефективност и екологичен баланс в енергийната система на страната.  Бившият депутат от ДСБ Иван Иванов очерта енергийната политика на блока. "Имаме две основни цели в енергетиката - борба с монополите и защита на интересите на бизнеса и домакинствата", подчерта той.

"Трябва структурна промяна в ДКЕВР. Този орган трябва да бъде избиран от НС и да е съставен от компетентни и почтени специалисти. Трябва да има публичност на методиката на изчисляване на цените. Както и създаването на енергийна борса, предоговаряне на дългосрочните договори, като се защитят интересите на потребителите, ускоряване на разработването на местните енергийни ресурси при спазване на екологичните норми и рязко повишаване на енергийната ефективност", заключи той.

Подкрепи Economic.bg