Rabobank отнесе глоба от 1 млрд. долара за финансови манипулации

Главният изпълнителен директор на банката Пит Морланд подаде оставка

120 ~ 1 мин. четене

Американски и европейски регулатори наредиха на холандската Rabobank да плати 1.07 щатски млрд. за уреждане на съдебен спор за шест годишна схема за манипулиране на референтни лихвени проценти, предаде Reuters. От Rabobank казаха във вторник, че са глобени 774 млн. евро след като 30 служители са участвали в "неподходящи действия", за да манипулират London Interbank Offered Rate (Libor) и Euribor.

Главният изпълнителен директор на Rabobank Пит Морланд подаде оставка. "Такова поведение напълно противоречи на нашите ключови ценности, сред които интегритетът е най-важната", обяви той. "Обществеността трябва да е в състояние да вярва, че служителите на "Рабобанк" работят в съгласие с тези ценности", посочи той.

Скандалът, свързан с манипулирането на междубанковите лихви вече принуди властите да глобят четири институции с общо 2.7 млн. долара. Отделно бяха глобени седем души, които получиха обвинение за извършване на криминално деяние.

Това е втората най-голяма санкция досега и е по-голяма от първоначално очакваната заради заделените вече от банките милиарди евро, за да покрият гражданските искове на клиентите си, които смятат, че са били измамени от банките си в резултата на манипулацията на лихвите.

Според данните, предоставени от Ройтерс, глобата на холандската институция е четвъртата най-голяма санкция, прилагана от регулатори спрямо банки през последните две години.

Подкрепи Economic.bg