Радан Кънев се среща с окупиралите СУ

От РБ се обявиха против насилието на територията на университета, независимо дали е законно регламентирано

156 ~ 2 мин. четене

Лидерът на ДСБ Радан Кънев ще се срещне с протестиращите, окупирали Софийския университет днес около 13:30 часа. Това обяви на пресконференция професор Тодор Танев, който е член на Гражданския съвет към Реформаторски блок (РБ), предаде репортер на Economic.bg. Той добави, че решението за това е групово на РБ, а не лично на Кънев в качеството му на председател на партия от блока.

Economic.bg припомня, че снощи протестиращите, окупирали СУ, приканиха всички опозиционни партии в лицето на Синьо Единство, Реформаторски блок, ГЕРБ и Зелените, както и дори футболните агитки, да подкрепят студентите.

Проф. Танев добави, че Гражданският съвет безусловно подкрепя всички протести срещу всеки ден съществувание на това правителство. От РБ се обявиха против насилието на територията на университета, независимо дали е законно регламентирано. Той добави, че действията на "Ранобудните студенти" са пропаднали именно поради липса на диалогичност и че целта на днешната среща е търсенето на позитивно решение чрез разговори.

От РБ алармираха още за системното ограничаване на възможностите и свободата на журналисти и медии да провеждат журналистически разследвания, както и за увеличената битова престъпност. Найден Зеленогорски добави, че МВР на практика се превръща в репресивен апарат на властта върху гражданите. "МВР трябва да се придържа към своите функции. Никой от мирно протестиращите досега не е бил заплаха за националната сигурност, но всичко което се случва в селата е опасно за държавата", добави Зеленогорски.

От РБ отново поставиха въпроса с "мъртвите души" в избирателните списъци. "Управляващите се опитват да направят така, че да спечелят служебна победа", добави той.

Според Петър Славов, който е член на гражданския съвет на РБ, изборният кодекс няма да доведе до изход от политическата криза. "Установихме доста лъжи, които управляващите изговориха през последните дни. Професионалният избор на ЦИК е толкова професионален, колкото професионален беше и изборът за шеф на ДАНС", добави той.

Коментари: 0