Разходите за сирийските бежанци ще са над 10 млн. лв.

До края на годината е възможно бежанците, които влязат у нас, да са от 6000 до 10 000 души, каза военният министър Ангел Найденов

188 ~ 1 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

По предварителна оценка, разходите за решаване на проблема с бежанците ще са над 10 млн. лв. Това каза военният министър Ангел Найденов след церемонията по откриването на новата учебна година във военна академия "Георги С. Раковски" в столицата, предаде "Фокус". Според него трябва да се търси външно подпомагане, в това число и хуманитарна помощ.

Военният министър заяви, че е неуместно да се слага таван или дори да се коментира таван на бежанците, които страната ни може да приеме, в този момент, в който всички сме свидетели на драмата в Сирия. Найденов прогнозира, че до края на годината е възможно бежанците, които влязат у нас, да са от 6000 до 10 000 души. "Аз не твърдя, че ще дойдат 10 000 бежанци, но трябва да бъдем подготвени и за това", отбеляза Найденов.

Според него усилията на правителството трябва да бъдат насочени в три посоки - засилване на контрола по границите, предприемане на действия за настаняване на бежанците и търсене на помощ от международни организации.

"По отношение на контрола на границите, България трябва да води интензивни преговори с Турция и Гърция относно бежанския поток", посочи министърът на отбраната.

Подкрепи Economic.bg