Разкази на продавача на бонбони

Изчислено е, че лидерът на боливарската революция е прекарал в ефира на любимото си политическо шоу 1656 часа

124 ~ 2 мин. четене
Автор: Мирослав Иванов

Познат като буен революционер Чавес има не малко опит в писането на стихове и дори няколко музикални изяви. Творецът Чавес, доскоро беше познат само на най-близките, но скоро това ще бъде различно.

В милионен тираж ще излязат мемоарите на венецуелския президент Уго Чавес, който след близо 14 години на власт отново се кандидатира за президент. В навечерието на президентските избори, насрочени за 7 октомври , авторите на книгата "Приказки от продавача на бонбони", кубинските журналисти Орландо Орамас и Хорхе Леганоа представиха работата си публично.

Министърът на културата на Венецуела Педро Калзадияa със своята агенция ще разпространява един милион копия на книгата в различни формати, включително таблоид. В допълнение, всички испаноговорящи могат да си свалят мемоарите от www.cuentosdelaranero.org.ve. Министърът отсега е уверен, че читателите на книгата гарантирано ще получат удоволствие от четенето на историите, които с непретенциозен маниер и от първо лице разказват за бурния живот на президента Чавес.

200-те страници на книгата съдържат 175 истории, разказани от Чавес в продължение на 13 години, през които той е водил телевизионното предаване "Ало, президент". През този период Чавес успява да проведе 378 неделни телемаратона, с часове разсъждавайки по актуални теми и приемайки телефонни обаждания от цяла Венецуела, водейки предълги монолози и сипейки афоризми, неологизми и нови лозунги. Първоначално президентското авторско предаване се излъчвало по радиото, но Чавес винаги е отдавал предпочитание на телевизионния ефир.

За годините на своето съществуване предаването "Ало, президента" Чавес е излизал в ефир от 259 населени места на Венецуела и много пъти е водил от чуждестранните си пътувания, предавайки чрез спътник от Гватемала, Доминиканската република, Бразилия, Аржентина и Куба.

Кубинските журналисти са подбрали най-интересните според тях моменти от проведените от Чавес телемаратони, които понякога са продължавали по половин ден. Изчислено е, че лидерът на боливарската революция е прекарал в ефира на любимото си политическо шоу 1656 часа.

Ако се раздели това число на общия брой предавания, излиза, че всяко от тях е продължавало средно по 4 часа.

Заглавието на книгата " Разкази на продавача на бонбони" е свързано с това, че в детството си Чавес е живял при баба си, а тя се славела в малкото градче с умението си да приготвя бонбони от тропическия плод папая. С тези бонбони е търгувал в детството си босоногия Уго по прашните улици на родния си град Сабанет, разположен в щата Баринас.

Както стана дума Чавес мове да се похвали и с музикални изпълнения. В края на 2007 г., той публикува колекция песни, в която са включени най-популярните венецуелски и мексикански песни, изпълнени лично от него на специални телевизионни и радио програми, а през 2008 г. записва албума с революционни песни "Musica Para la Batalla" ("Музика за борба" ).

Подкрепи Economic.bg