Развихме се с впечатляващ темп във време на криза

Искаме и през 2013 г. да се развиваме и да повишим производителността си с инвестициите, които планираме, казва носителят на награда "За принос в развитието на индустрията" на конкурса "Мистър и Мисис Икономика"

Никола Треан, изпълнителен директор на "Аурубис България"

124 ~ 2 мин. четене
Автор: Силвия Георгиева

- Г-н Траен, спечелихте награда в категорията "За принос в развитието на индустрията" на конкурса "Мистър и Мисис Икономика". Какво означава тази награда за Вас?

Това е голямо отличие за приноса на нашата компания и моя екип към българската икономика. "Аурубис България" се разви с впечатляващи темпове по време на кризата. Смятам, че тази награда показва, че сме една от няколкото компании, постигнали висок успех в тези трудни времена.

 

- Коя е основната отличителна черта на вашия бизнес модел, която Ви помогна да спечелите първата награда?

"Аурубис" беше готова да посрещне кризата. Не сме имали празнина в нашето развитие, когато кризата дойде. Точно обратното - продължаваме напред и излизаме от кризата много по-силни отпреди.

 

- Какви инвестиции предвиждате за 2013 година?

Основните области, в които насочваме инвестициите си, е увеличаване на производителността, както и екологични проекти, за да отговаряме на изискванията на Европейския съюз. Нашите инвестиции винаги са в подобен размер.

 

- Как преминава "Аурубис България" през кризата и до каква степен се отрази тя на бизнеса?

"Аурубис България" увеличи печалбата си петкратно по време на кризата. Това се дължи на благоприятното състояние на пазара, добрата ни стратегия, увеличената преработката на материали за рециклиране и подобряването на производителността, което е свързано с всичките ни капиталови разходи през изминалите години.

 

- Какви са очакванията за развитието на сектора през 2013 година?

Значението на вътрешния пазар не е толкова голямо за нас като се има предвид, че нашата компания внася по-голяма част от суровинния материал, който ползваме в производството си. От друга страна, компанията ни изнася почти цялото производство, което генерира. Смятам, че суровините ще стават все по-търсени.

 

- Какви ще са най-големите трудности пред бизнеса през следващата година?

В нашия бранш се очаква голямо увеличение на разходите вследствие на инфлацията, цените на енергията и т.н. Въпреки това, очакваме приходите ни да останат на същото високо ниво и имам положителни очаквания по отношение на печалбата ни през 2013 г.

 

- Кои ще са приоритетите Ви за 2013 година?

Нашите основни приоритети са да продължим да се развиваме и да повишим производителността си с новите инвестиции, които планираме.

Подкрепи Economic.bg