Реакторът за „Белене” става за АЕЦ „Козлодуй”

Странно е, че България не иска да плати на „Атомстройекспорт”, искът е оправдан, смятат от „Росатом”

128 ~ 2 мин. четене

Изработеният за АЕЦ „Белене” реактор може да бъде използван за нова ядрена мощност в АЕЦ „Козлодуй”. Това заяви заместник-ръководителят на „Росатом” Кирил Комаров по време на конференция на Световната ядрена асоциация в Лондон, цитиран от Интерфакс.

Според него предявения от „Атомстройекспорт” иск за 1 млрд. евро заради неизпълнението на проекта, не пречи реакторът да се използва за нов блок на „Козлодуй”. Комаров обясни, че оборудването за АЕЦ „Белене” „е годно” за поставяне в АЕЦ „Козлодуй” при наличието на подходящ проект.

Според него искът на тази стойност е оправдан, тъй като е основан на извършената работа, включително производството на оборудване, а не представлява глоби и санкции. По думите му досега България не е поискала да прекрати договора за производство на оборудването за АЕЦ „Белене”, така че част от оборудването продължава да е в процес на изграждане.

Според компанията нежеланието на българското правителство да плати сумата от иска е странно.

„Изпитвам голямо уважение към нашите клиенти, но когато не ни се заплаща за това, което сме направили, а то е документирано и доказано, смятам, че се поражда една странна ситуация. А когато чета коментарите на някои български управници, че нямат намерение да плащат, това също ми звучи странно”, заяви Комаров.

Той бе категоричен, че досега не е получавано от страната ни предупреждение за прекратяване на договора, с което да се спре изграждането на оборудването.

„Ние искаме това оборудване да бъде платено и сме готови още днес да го доставим на клиента. А какво ще прави клиентът с него – ще го сложи в музей или ще го използва в АЕЦ „Козлодуй” – си е негова работа”, добави Комаров.

Подкрепи Economic.bg