Референдумът за „Белене“ трябва да е с въпроса от подписката

Румен Петков поддържа идеята бъдещото народно допитване да е заедно с предстоящите парламентарни избори

80 ~ 1 мин. четене

Въпросът от внесената в Народното събрание подписка за референдум за АЕЦ "Белене" трябва да остане същия в бъдещото народно допитване. Записаното в подписката е "Искате ли развитие на ядрената енергетика, искате ли изграждането на атомната електроцентрала в Белене", каза в Плевен депутатът от БСП Румен Петков. Той поддържа идеята за провеждане на народното допитване заедно с предстоящите парламентарни избори.

"В резултат на неразумната политика на правителството в последните 3 години имаме 900 мегавата електроенергия от фотоволтаици, а 1 мегават от "слънце" струва 520 лева. Цената от атомната централа в Козлодуй е 69 лева", аргументира се народният представител.

Петков припомни, че през 2020 г. трябва  да намалим вредните емисии с 16%, като не пропусна да спомене и, че 1 януари 2013 г. ще се увеличи цената на енергията от въглищни централи с 11-12 евро на мегават. "Това ще бъде тежък удар върху потребителите и икономиката. Видимо от цифрите е, че интересите на България се удовлетворяват от държавните АЕЦ "Козлодуй" и "Марица Изток - 2". Всичко останало се дотира от българските граждани", коментира Румен Петков.

Подкрепи Economic.bg