"Рила Газ" газифицира Западна България с 40 млн. лв. кредит

Италианската компания подписа договор за заем с "УниКредит Булбанк"

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Компанията за изграждане и управление на газоразпределителната мрежа на територията на регион „Запад" в България - "Рила Газ" ще получи 40 млн. лв. заем за газификацията на региона. Заемът ще бъде отпуснат от "УниКредит Булбанк", с която италианската компания подписа договор.

"Рила Газ" спечели търга, обявен от Държавна комисия за енергийно и водно регулиране през 2006 г. Компанията започна да инвестира в изграждането на газоразпределителна мрежа от началото на 2010 г. Към днешна дата са направени инвестиции за 34 млн. евро, а останалата сума ще бъде вложена в следващите две години, се казва в становището на компанията.

"УниКредит" се гордее, че подкрепя и застава зад толкова важна инвестиция като газифицирането на Западна България", коментира Андреа Казини, главен оперативен директор в банката. По неговите думи преките чуждестранни инвестиции са от изключително значение за страната, особено в период на затруднена икономическа обстановка, а инфраструктурните проекти в региона носят и много допълнителни ползи чрез създаването на нови работни места и намаляването на разходите за енергия на населението.

Рила Газ има лиценз за 35 години за доставката и разпределението на газ в Западна България в градовете Благоевград, Перник, Сандански, Враца, Радомир, Дупница и Ихтиман. Стойността на инвестицията възлиза на близо 60 млн. евро.

Коментари: 0