Ромпой обсъди кризата с Оланд и Обама

Те са разговаряли и за предстоящата среща на Г-20 в Мексико

Председателят на Европейския съвет Херман ван Ромпой обсъди кризата в еврозоната в телефонен разговор поотделно с новия френски президент Франсоа Оланд и с американския държавен глава Барак Обама, съобщиха от екипа му.

Консултациите се проведоха на фона на изострящата се ситуация в групата на страните, използващи общата европейска валута, за което допринасят заплахите, свързани с възможното излизане на Гърция от еврозоната и опасността и други държави да прихванат проблемите й, като например Италия.

Говорител на Ромпой каза, че по-рано днес френският президент се е свързал с него, като увери и за редовните контакти с германския канцлер Ангела Меркел.

Телефонните разговори са имали за цел и подготовка за срещата на Г20 на 18 и 19 юни в Мексико, който може да премине под знака на развитията около дълговата криза в Европа. Домакинът обаче ще се опита да попречи на европейската икономическа криза да окупира изцяло програмата на форума, както стана ясно от изказване на мексиканския президент Фелипе Калдерон.

Коментари: 0