Рубини: Американската икономика я чака "шок"

Икономистът направи поредната си мрачна прогноза по време на икономическия форум Ambrosetti Forum

120 ~ 2 мин. четене
Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Увеличаването на данъците за богатите и съкращаването на правителствените разходи, ще нанесат тежък удар върху щатската икономика. Това е поредната мрачна прогноза на американския икономист Нуриел Рубини, който говори по време на годишния икономически форум Ambrosetti Forum, провеждащ се в италианския град Чернобио. Според него най-голямата икономика на света я чака "шок" през втората половина на 2013 г.

Той предупреди, че въпреки някои положителни икономически индикатора, говорещи за икономически ръст, редица ключови проблеми ще го задържат. "Тези данъци, данъците за богатите, ще свият значително разполагаемия доход на хората, а това ще бъде бедствие за продажбите на дребно", смята Рубини. "Вече има сигнали, че потреблението се забавя. Това ще отнеме около 1.5 процента от брутния вътрешен продукт на икономиката, която през миналата година едва отчете ръст", добавя той, цитиран от CNBC.

Според Рубини икономическият ръст през 2013 г. ще бъде едва 1.5%, въпреки възстановяването на имотния пазар, революцията при добива на шистов газ и наливането на пари в икономиката. "Дори без намесата на политиците, ще има съпротива срещу икономиката. Ние вече откраднахме част от бъдещия икономически ръст и е време да си платим за грешките направени в миналото", смята икономистът.

Нуриел Рубини е на мнение, че докато финансовите пазари са в подем, инвеститорите трябва да се подготвят за бъдещия шок, който предстои за икономиката. "Настроенията на пазарите са положителни заради директния ефект върху състоянието на хората в момента и заради заради сигналите за подобрение. Понякога обаче капиталовите пазари дават грешни сигнали и си мисля, че пазарите ще бъдат изненадани колко много ще се свие щатската икономика, дори сравнено с миналата година", смята Рубини.

Той предупреди същ, че третата програма за количествени улеснения на Федералния резерв QE3 става неефективна. "Богатството на домакинствата се увеличи през последното тримесечие на 2012 г. и потребителското доверие нарасна, но програмата не беше ефективна за реалната икономика", каза още Рубини.

Подкрепи Economic.bg