Рудник „Върба-Батанци“ ще произвежда отново

Екип на минното дружество продължава изпомпването на водата

4070 ~ 1 мин. четене

Рудникът "Върба-Батанци" се очаква да възстанови производството си до края на годината. Това стана ясно от думите на Сергей Атанасов, изпълнителен директор на "Горубсо-Мадан", в чиито активи е "Върба-Батанци".

Екип на минното дружество продължава изпомпването на водата от рудника, който бе потопен при ликвидацията държавното рудодобивно предприятие "Горубсо". Възстановяването на условията за работа в мината започват с източване на водата в шахтата, която е наводнена до около 200 м дълбочина, обясняват от дружеството, цитирани от БТА.

До момента са отводнени около 150 м от шахтата. Предстои възстановяване и на подземната връзка на рудник "Върба-Батанци" с флотационната фабрика в Рудозем. Разчетите на "Горубсо-Мадан" предвиждат до края на годината да започне отново рудодобив в мината.

Изправеното почти пред закриване предприятие "Горубсо-Мадан" беше поето през април миналата година от "Минстрой холдинг", като по думите на председателя на съвета на директорите на "Минстрой холдинг" Николай Вълканов само до края на 2012 г. "Минстрой" е платило 35 млн. лв. за "Горубсо-Мадан".

Подкрепи Economic.bg