Румен Стоянов също се кани да става зам.-земеделски министър

Браншовите организации са разединени в номинациите си

276 ~ 2 мин. четене
Автор: Атанас Христов

Румен Стоянов, който се отказа от депутатското си място, за да остане кмет на Калофер, вече е готов да заеме висш държавен пост. Съвсем очаквано Стоянов е втората номинация за заместник на земеделския министър Димитър Греков.

Пред kmeta.bg градоначалникът на Калофер потвърди информацията, че кандидатурата му е издигната от браншовите и развъдни организации в страната и изяви желанието си да заеме поста.

В края на миналия месец Румен Стоянов, който е и председател на организацията на развъдчиците на автохтонни породи овце в България, се прочу с отказа си да влезе в Народното събрание, припомня Порталът на българските общини.

"Сега обаче няма как. Трябва да подкрепя бранша. В нашия регион голяма част от хората са заети с животновъдство. Ще им бъде по-полезен в министерството", коментира Стоянов.

Срещу кандидатурата му обаче се обяви председателят на Националната асоциация на животновъдите в България Бойко Синапов. Той настоя на поста да застане човек от бранша, каквото уверение е дал и земеделският министър. Кметът на Калофер е по-скоро политически избор, смята Синапов. Кметът на Калофер обаче контрира, че е бил подкрепен за зам.-министър именно на срещата на бранша.

Браншовите организации не са единни и по другата кандидатура за заместник на Греков. По-рано днес стана ясно, че председателят на Управителния съвет на Асоциацията на земеделските производители в България (АЗПБ) Христо Цветанов е номиниран за заместник министър на земеделието и храните, съобщиха от поверената му неправителствена организация.

Малко след това, в отворено писмо до земеделския министър, от Националната асоциация на зърнопроизводителите (НАЗ) призоваваха Димитър Греков "да оттегли предложението си за излъчване на заместник-министър от браншовите среди, тъй като това ще противопостави и разедини допълнително браншовите организации в сектор "Земеделие".

Коментари: 0