Румъния казва "не" на шистовия газ

Вероятният нов премиер Виктор Понта обещава незабавно налагане на мораториум

Мораториум върху проучванията на шистов газ обещава да наложи новото ляво правителство на Румъния, което предстои да бъде гласувано в парламента в понеделник, предаде Reuters, цитирана от агенция Стандарт нюз.

Вероятният нов премиер Виктор Понта потвърди и предишните си обещания да работи с Международния валутен фонд и да възстанови заплатите в публичния сектор, които бяха съкратени с една четвърт през 2010 г., за да се удържи бюджетният дефицит.

В своята програма за управление Понта обещава "незабавно налагане на мораториум върху проучванията за шистов газ до приключването на изследванията, които в момента се извършват на европейско ниво".

Предишното правителство, което падна след неуспешен вот на доверие миналата седмица, предостави на Chevron Corp права за проучване за шистов газ в три блока с площ 270 000 хектара в Черно море, в района на Констанца.

Досега в протестите срещу плановете на големите американски енергийни компании в Румъния участваха само няколко хиляди души, но в съседна България, както и във Франция, беше спряно всякакво проучване за залежи на шистов газ поради опасения за отражението върху околната среда.

Коментари: 0