Румънски вятърен парк вече е най-големият в Европа

Общата инвестиция на ЧЕЗ в проекта ще достигне 1.1 млрд. евро

3752 ~ 1 мин. четене

Румънският вятърен пар "Фантанеле-Коджалак" вече е най-големият в Европа. След като 216-тата турбина беше присъединена към електрическата мрежа в Румъния, капацитетът на парка досигна 540 мегавата. По този начин "Фантанеле-Коджалак" изпревари своя конкурент в Шотландия, превръщайки се в най-голямата европейска вятърна централа на суша, съобщиха от българското представителство на чешката ЧЕЗ, която управлява парка в Румъния.

Все още незавършен, паркът произведе 655.9 гигаватчаса електроенергия през първите девет месеца на 2012 г. Количество е достатъчно за електрозахранването на над 600 хил. домакинства в Румъния, твърдят от ЧЕЗ.

Вятърният парк "Фантанеле-Коджалак" заема площ от 72 кв. километра в румънската област Добруджа и се намира на 17 км от черноморския бряг. Паркът използва турбини на "Дженерал електрик", всяка с капацитет 2.5 мегавата. ЧЕЗ Груп придоби проекта за през август 2008 г. от "Континентал уинд партнърс". Първата турбина бе пусната в експлоатация на 1 юни 2010 г. Общата инвестиция на ЧЕЗ в проекта ще достигне 1.1 млрд. евро (27 млрд. чешки крони).

Подкрепи Economic.bg