Русия изпраща жена в Космоса през 2014 г.

Най-спряганото име е това на 36-годишната Елена Серова

4016 ~ 1 мин. четене
Автор: Димитър Вучев

Космонавтка от Русия ще бъде изпратена на Международната космическа станция (МКС) през 2014 г., предаде AFP. По този начин Москва ще поднови участието на жени в космическите изследвания след пауза от близо 20 години, коментира отговорен служител в Звездното градче край руската столица, където се обучават бъдещите космонавти.

Най-спряганото име е това на 36-годишната Елена Серова, член на отряда на професионалните космонавти, който се подготвя за полет в космоса през втората половина на 2014 г. Това заяви Алексей Темеров от Центъра за подготовка на космонавти край Москва.

Елена Серова ще прекара на МКС половин година. По този начин тя ще стане четвъртата руска космонавтка. "В работата ѝ на борда на МКС няма да има нищо необичайно. Това ще е обикновена научна програма. Не предвиждаме тя да излезе в открития космос", заяви още Темеров. 

Изпращането на Серова на Международната космическа станция е част от честванията на 50-ата годишнина от първия полет на жена в Космоса – съветската гражданка Валентина Терешкова. Събитието стана на 16 юни 1963 г. 

Подкрепи Economic.bg