Русия строи 4 атомни реактора в Китай

Двете страни създадоха и общ инвестиционен фонд на стойност 4 милиарда долара

Русия се договори с Китай за изграждането на нови четири реактора в една от големите атомни централи в страната. Споразумението беше подписано на "Атомекспо" в Москва, докато Владимир Путин е на посещение в Пекин. Една от целите на държавното посещение на руския президент е изграждане на технологичен съюз с Китай.

Русия вече е построила 4 блока в атомната централа в Тянван, която се смята за най-сигурната в страната, и ще изгради още толкова.

След разговора си с китайския президент Ху Цзинтао Путин заяви, че руско-китайските отношения са достигнали "безпрецедентни висоти и качество", съобщи бТВ. 

Двете страни създадоха и общ инвестиционен фонд на стойност 4 милиарда долара. Руският фонд за преки инвестиции и китайският суверенен фонд Чайниз Инвестмънт Корпорейшън ще предоставят по 1 милиард долара, останалите 2 милиарда долара ще бъдат осигурени от китайския инвеститори.

Проектът за създаването на руско-китайски инвестиционен фонд беше обявен в края на април в Москва, след като през 2010 г. Китай стана водещ търговски партньор на Русия. Фондът предвижда инвестирането в области като земеделието, транспорта и дървопреработването. До 70% от ресурсите на фонда ще бъдат инвестирани в Русия и в страните от Общността на независимите държави , а 30% - в Китай.

Руският президент Владимир Путин започна днес тридневно посещение в Пекин, предназначено да засили ключовия съюз между Русия и Китай както в икономически, така и в дипломатически план.

Коментари: 0