Руснаците инвестират най-много във Вирджинските Острови

Заради кризата в Кипър руснаците са пренасочили парите си към други държави с облекчени данъчни закони

3614 ~ 1 мин. четене
Автор: Десислава Младенова

Вирджинските острови са новото най-предпочитано място за инвестиции от руснаците, пише The Times of Moscow. Според данни на руската централна банка инвестициите на Вирджинските острови са скочили от 2.1 млрд. долара на 31.66 млрд. долара за последната една година. Сумата е близо 50% от руските инвестиции извън страната.

Второто най-предпочитано място от руснаците за инвестиции е Люксембург. За първото тримесечие на 2013 г. руснаците са вложили във Великото херцогство 13.9 млрд. долара. За сравнение - за същия период миналата година инвестициите в Люксембург са възлизали на едва 258 млн. долара.

Според експерти това е в резултат на настъпилата през март финансова криза в Кипър. Голяма част от руските инвеститори са очаквали краха на банките в Кипър и са пренасочили парите си към други държави с облекчени данъчни закони. Кризата в Кипър е довела до замразяването на много банкови сметки на руски компании и граждани.

През март Европейската централна банка, Европейската комисия и Международния валутен фонд се съгласиха да отпуснат помощ от 10 млрд. евро, а в замяна Кипър се задължи да ликвидира Кипърската народна банка, позната като Laiki, и да преструктурира Bank of Cyprus, където се намират много от руските инвестиции.

Подкрепи Economic.bg