Ръст в германския внос и износ през март

Данните подсказват, че най-голямата европейска икономика започва да се възстановява от спада в края на миналата година, въпреки слабостите в ЕС

132 ~ 1 мин. четене

Германският износ и внос растат през март, което е знак, че най-голямата европейска икономика започва да се възстановява от спада в края на миналата година, въпреки слабостите в ЕС, съобщава Reuters.

Износът на Германия през март се повиши с 0,5% на месечна база след солиден спад с 1,2% през февруари, докато вносът се повиши с 0,8% след спад с цели 3,9% през предходния месец.  Търговският баланс на Германия отбеляза излишък от 17,6 млрд. евро през март спрямо излишък за 17,7 млрд. евро за февруари. Прогнозите за излишък са в размер на 16,5 млрд. евро.

"Данните са положителни, защото индустриалното производство се покачи за втори пореден месец през март, напук на очакванията за свиване", отбелязват анализатори.

В сряда стана ясно, че германското индустриално производство също расте с 1,2% през март при очаквания за спад. Той измерва продукцията на промишлеността, добивния, електрическия и газовия сектори. Безработицата остава близо до 20-годишно дъно.

Увеличението на поръчките и възстановяването на строителния сектор трябва да даде допълнителен тласък на промишлеността през идните месеци, се казва в изявление на ресорсното министерство. Данните излизат ден след като беше оповестен ръст на заводските поръчки.

Подкрепи Economic.bg