С 27% повече българи ще почиват това лято

Резултатът от анкетата на Visa показва, че над две трети от хората ще похарчат повече пари по време на ваканцията си

Георги Желязков Автор: Георги Желязков

Близо 90% от българите планират да отидат на почивка през лятото, което е ръст от 27% спрямо 2011 година. Това показва проучване проведено от Visa в България сред притежателите на разплащателни карти в осемте най-големи града в България.

Резултатът от анкетата показва още, че тази година над две трети (39%) ще похарчат повече пари по време на ваканцията си в сравнение с миналата година. Средната сума, която се очаква да похарчи един човек е 882 лв. Най-много ще дадат плевенчани - 1 187 лв., следвани от Стара Загора с 1137 лв.

Над половината (59%) от участниците в изследването възнамеряват да прекарат лятната си отпуска в България. Близо една трета от анкетираните (29%) планират ваканция както тук, така и извън страната, а едва 12% имат намерение да прекарат отпуската си само в чужбина.

Петте най-предпочитани чуждестранни дистанции тази година са Гърция (15%), Турция (9.5%), Испания (5%), Италия (3%) и Германия (2%).

Проучването показва още, че нараства броят на хората, които предпочитат да плащат с разплащателна карта. Това важи не само при правене на резервации, но и по време на самата ваканция. Почти една трета от всички участници (30%) възнамеряват да използват дебитна или кредитна карта, за да платят почивката си.

Като основна причина за своето решение да използват разплащателни карти при организирането на почивката, картодържателите изтъкват, че е по-лесно (89%), по-бързо (44%) и по-сигурно (21%) от плащането в брой. Същото важи и за хората, които планират да използват своите карти и през самата отпуска. Те избират този начин за разплащане, защото е по-лесен за употреба (90%), по-сигурен (32%) и по-бърз (30%) от парите в брой.

"Въпреки че и тази година е повлияна от икономическата криза, електронните разплащания през летния период продължават да растат. Тази тенденция ще продължи до края на 2012 година, което показва, че лятната почивка все още неотменна част от календара на българина, а картата Visa заема все по-важно място в списъка с необходимите за ваканцията вещи", коментира Красимира Райчева, мениджър на Visa Европа за България коментира.Коментари: 0